Miresevini.

Kete faqe ja perkushtoj perkushtohet Enologjis dhe Vreshtaris.

e martë, 2 shkurt 2010

Fermentimi laktik:

Quhet fermentim laktik sepse gjate shenderimit te sheqernave ne kushte anaerobe ose ne munges te oksigjenit formohet AC .laktik CH3-COOH-COOH ndersa bekteriet qe kryeine kete reaksione quhen bakterie lektike. Ne vartesi me produketet perfundimetare qe formohen gjet shenderimit te sheqernave pra nese formohet vetem Ac. Laktik ose pervec AC. Laktik dhe ndonje lende tj . dallohen dy nen tipe te fermentimit laktik :
1- Fermntim laktik I njejte (homo fermntim)
2- Fermentim laktik jo I njejte (hetro lektik)

Ku gjenden baktriet laktike:

Bekteriet laktike gjenden kudo ne natyre ne tok ne bim por sidomos ne qumesh dhe ne nen produkete e tije ne apartin tretes te njeriu ne ate te kafeshve etj.

Perse quhen keshtu:

Quhen keshtu sepse gjet shenderimit te sheqernave ne kushte ainairobe formohet AC. Laktik → C6H12O6→ bakteriet laktike formohet vetem AC. Laktik
Fermentimi laktik tipik eshte I rendit I pare I fryme marjes ainairobe per pjesmarjen e enzymes karboksilaze.

Bakteriet qe kryhejne fermentimin:

1-Lactobacterium
2-Streptokokus



Perfaqesuesite kryesore jane :

1- L.balguricum
2- L. crosei
3- Streptokokus
4- L.locitis
5- S.cremori


Fermentimi laktik jo tipik:

Gjate shenderimit te sheqernave ne kushte ainairobe domethen pervec Ac.laktike formohet edhe komponime te tj si pershembull Alkool etilik, Ac,acetic etj.
Ky nen tip eshte I njejte me nentipin e dyte frymemarja ainairobe qe eshte nen pjesmarjen e enzymes karboksilaze dhe keto dy bakterie jane:
1-l.plantorium
2-l.fermentati

Perdorimi I fermntimit laktik:

Fermentimi laktik perdoret me gjere ne industrin ushqimore, ekonomin shtepiake dhe ne bujqesi. Ne pergatitjen e qumshtit, kosit, djathit, dhe per pergatitjen e turshive, as nje lloje turshi nuk mundet te behete pa kete dhe ne pergatitjen e sillazheve.

Nuk ka komente:

Posto një koment